Forebyggelse af huller i tænderne

Figuren viser de tre ting der skal være til stede samtidigt for at huller i tænder (caries) kan opstå.

To af de tre ting findes naturligt i munden, nemlig tænder og bakterier. Bakterierne er egentligt tilpasset livet sammen med os og skaber normalt ikke meget sygdom. Mennesker i meget gammel tid led ikke så ofte af huller i tænderne af denne grund.

Det er den moderne livsstil med masser af sukker og andre kulhydrater der er årsagen til at mennesker i dag kan få ødelagt tænderne af caries.

Når vi skal forebygge caries kan vi gå ind hver af de tre steder med en forebyggende indsats.

Bakterierne omdanner sukker til mælkesyre, og det er den syre som opløser tanden. Fjerner vi bakterierne med effektiv tandbørstning og rensning mellem tænderne med fx tandtråd, gør sukkeret i sig selv ikke megen skade. Det kræver at man er meget omhyggelig og bruger tandtråd dagligt, meget gerne inden man børster tænderne.

Nogle former for sukkerholdig mad har en klistret konsistens. Det bør man holde sig fra fordi sukkeret bliver siddende i tænderne i lang tid, og det er virkelig noget der giver huller i tænderne.

Tanden kan beskyttes med fluor som kemisk stabiliserer tandens krystaller så den mælkesyre bakterierne producerer ikke skader ret meget. Dette er en meget effektiv måde at forebygge huller, og fluor i tandpastaen er nok den vigtigste enkelte grund til at tandsundheden er blevet så meget bedre nu end den var for 40-50 år siden. Vi spiser i hvert fald meget mere sukker.

 

Gode råd til at holde sine tænder fri for huller

  1. Brug tandtråd dagligt - INDEN du børster med en tandbørste.
  2. Brug en fluortandpasta med et indhold af fluorid på 0,15% (det samme som 1500ppm)
  3. UNDLAD at skylle efter med vand eller mundskyl når tænderne er børstet, ellers forsvinder effekten af fluor
  4. Undlad ofte at drikke sodavand og saft med sukker, og undlad spise klistret sukker som fx Tørret frugt (figner, dadler, rosiner osv), Proteinbarer (meget klistrede og indeholder meget sukker) l Lakrids, karamel osv

 

Om os

Vi er en moderne, kvalitetsbevidst tandklinik i centrum af Silkeborg, der lægger vægt på forebyggelse, med det formål at give dig det bedste udgangspunkt for at bevare dine egne tænder pæne og stærke hele livet.

Tandlægeskræk

Har du brug for en undersøgelse eller en behandling af dine tænder, men holder tandlægeskræk dig tilbage fra at bestille en tid hos din tandlæge? Så er du ikke alene. Omkring 15 % af alle danskere lider af tandlægeskræk.

Vi har hjulpet mange, og vi vil meget gerne hjælpe på en hensynsfuld måde. Se artiklen og nogle anmeldelser som folk uopfordret har givet.

Henvisninger

Klinikken udreder og behandler patienter med ansigtssmerter, kæbeledsproblemer, muskelsmerter og tandpine.
Vi modtager henvisninger fra tandlæger, men patienter er også velkomne til selv at henvende sig.

For patienter
Her kan du læse mere om hvordan vi kan hjælpe med smerteproblemer.